İTO, 2023’te “dijital dönüşüme” odaklanacak
İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) yapılan açıklamaya göre Avdagiç, 2023 Çalışma Programı’nın görüşüldüğü İTO Meclis Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.
İTO olarak 2023 yılında iki konuda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Avdagiç, “Birincisi, üretimin garantisi olan yetişmiş elemanı sorun olmaktan çıkaracak mesleki eğitim ve girişimcilik. önemi salgınla birlikte bir kez daha anlaşılan dijital dönüşüm.” sözlerini kullandı.
Avdagiç, üyelerini İTO’nun varlık sebebi kabul eden bir yönetim olarak önceliklerinin her zaman üye işyerleri olduğunu belirterek, “Ne kadar üyemiz olursa olsun bu doğrultuda faaliyetlerimizi yürütmeye devam edeceğiz. mümkün’.” Avdagiç, mesleki eğitim ve dijital dönüşüm alanlarında hayatın normalleştiği 2022 yılını gerçek anlamda bir hazırlık içerisinde geçirdiklerini belirtti.
“Ticaret sicil belgelerinin yüzde 96’sını internet üzerinden verdik”
İTO’nun bu yıl yürüttüğü çalışmalara değinen Avdagiç, ihracattan dijital dönüşüme, devlet destek ve teşviklerinden yeşil anlaşmaya, yapay zekadan markalaşmaya kadar birçok konuda 2022 yılında 349 eğitim, seminer, toplantı ve webinar düzenlediklerini bildirdi.
Ticaret sicil belgelerinin yüzde 96’sını internet üzerinden teslim ettiklerini kaydeden Avdagiç, İstanbul’dan firmaların bilgi edinimini hızlandırmak için Hızlı İletişim Merkezi’ni açtıklarını bildirdi. Avdagiç, “İTO Akıllı Asistan Sistemini dijital platformlara entegre ettik. Sesli yanıt sistemi ile aidat, borç sorgulama ve kayıt başvurularını mümkün hale getirdik. Kişiye özel takip sistemi oluşturduk.” açıklama yaptı.
Bu yıl 534 binden fazla faaliyet belgesi hazırladıklarını ve firmaların verimlilik artışlarını gösteren ‘kapasite raporları’ talebinin artarak devam ettiğini ifade eden Avdagiç, “15 Aralık itibarıyla 7 bin 276 kapasite hazırladık. Bu bir önceki yıla göre yüzde 8,4. Bu önemli bir artışa tekabül ediyor.” değerlendirmesini yaptı.
Avdagiç, İTO olarak 2022 yılında üretim yapacak, ihracat ve ithalat yapacak, şirket kuracak firmalar için 5 milyon 543 bin belge hazırladıklarını bildirdi. Avdagiç, Oda’da son 4 yılda teknoloji ve dijital dönüşümde büyük mesafeler katettiklerini belirterek, “Digito Projesi ile İTO’nun dijital dönüşümünü tamamen yerli ve milli bir yazılımla tamamladık. 22 milyon görsel ticaret sicil verisi ile birlikte 700 bini aktif durumda.Üyelerimizin de dahil olduğu 40 yıllık ‘milyonlarca satır güncel ve geçmiş bilgi’ veri taşıma ile yeni sistemlere aktarıldı.” bilgileri verdi.
“15 ülkede 40 fiziki fuara 842 firma ile katıldık”
Şekib Avdagiç, İTO’nun portallarında gerçekleştirdiği yenileme ve uyum çalışmalarıyla ziyaretçi sayısının 9,9 milyona çıktığını bildirdi. 2022 yılının salgın sonrası en adil çıkışın yapıldığı yıl olduğunu kaydeden Avdagiç, “Bu yıl 15 ülkede 40 fiziki fuara 842 firma ile katıldık. Tüm sektörlerimizi güzelleştirecek her fuarda yer aldık. küresel ticarette ‘iddia, bilgi ve rekabet’ ile üyelerimizin ufkunu genişlettik ve yeni pazarlara erişim sağladık.” terimleri kullandı.
8 bin metrekarelik alanda 8 ayrı salonda 270 firma ile 2022 SIAL Dünya Gıda Fuarı’nda Türkiye milli katılımını organize ettiklerini hatırlatan İTO Lideri Avdagic, şunları söyledi:
“Bu çok büyük bir rakam. Bu rakamla Türkiye’nin gıdadaki gücünü ortaya koymanın yanı sıra İTO olarak fuardaki en büyük milli katılımın organizatörü olduk. 2022’de Automechanika Dubai Fuarı’nda rekor kırdık. Sonra- Otomotiv branşında satış hizmeti Sektörün değerli fuarlarından biri olan Automechanika Dubai’de 73 firma ile bu bölümde Türkiye’nin en büyük milli katılımını organize ettik. sinema içeriği ve TV prodüksiyon sektörü de önceki yıllardaki tüm katılımcıları geride bıraktı.”
“SoftITo ile geleceğin ekonomisini inşa etmek için yola çıktık”
İTO Başkanı Avdagic de meclis üyelerine Oda’nın 2023 çalışma programı hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitim faaliyetlerine özel önem vereceklerini belirten Avdagiç, “Mesleki Eğitimde İşbirliği Projesini yani Patronaj Projemizi İstanbul’da 54 mesleki ve teknik lisede başarıyla yürütüyoruz. 2022 yılında ‘2. el otomotiv satış danışmanlığı, boyasız göçük düzeltme’ ‘Yabancılar için ‘gayrimenkul satış danışmanlığı ve matbaacılık’ gibi alanlarda eğitim programları düzenledik ve başarılı sonuçlar elde ettik. Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu Yazılım Projesini de güçlü bir paydaş olarak destekliyoruz. İTO Yetkinlik Merkezi ile de teorik ve simülasyona dayalı uygulamalı eğitimler veriyoruz.” açıklamasını yaptı.
Dijital dönüşüm konusunda da çalıştıklarını belirten Avdagiç, İTO’nun gurur verici projelerinden biri olacağına inandıkları SoftITo Yazılım-Bilgi Akademisi Projesini hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Evet bu proje bizim gurur projemiz çünkü. SoftITo Academy ile bugün geleceğin ekonomisini inşa etmek için yola çıkıyoruz.Yeni nesil istihdama yönelik bir yazılım ekosistemi oluşturarak çok değerli bir ayrım oluşturacağız.” değerlendirmesini yaptı.
Avdagic, Uçtan Uca e-İhracat Merkezi Projesi ile Türkiye’nin e-ihracattaki yüksek potansiyelini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. İTO’nun restorasyon projelerine de değinen Avdagiç, “2022 yılındaki restorasyonun ardından tarihi Harbour Inn’in hizmete açılmasıyla başlayan açılış dönemimiz, 2023 yılında da tüm hızıyla devam edecek.” bilgileri verdi.
“Yeni dönemde Rıfat Bey’in yanında olacağız”
Şekib Avdagic, yaptığı konuşmada İTO’nun çalışmalarını anlatırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok verimli görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Avdagiç, bu toplantıların Türkiye’nin en büyük Odası’nın görüşlerinin anında yankı bulduğunu kaydetti. 2023’te yapılacak TOBB seçimlerinde görevdeki Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’na destek vereceklerini anlatan Avdagiç, “Yeni dönemde Rifat Bey’in yanında olacağız. İş dünyasının ufkunu açan yönetimine hayırlı olmasını diliyorum. Togg gibi yenilikçi projelere öncülük etmeye devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.