Sağlık

Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat! Bu 6 altın teklifi oldukça değerli

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninin değişmesi nedeniyle insanlar bayramda daha ruhen yemek yeme eğilimindedir. Ramazan ayında önerilen sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmemesi, oruç tutanlarda sıvı ve lif (posa) alımının azalmasına ve metabolik dengesizliklere yol açar.

Bu nedenle Ramazan ayının bitmesiyle birlikte değişen beslenme alışkanlıklarının eski düzenine dönmesi için yavaş ve istikrarlı bir geçiş yapılmalıdır. Tam bir ay oruç tutarsanız, 2 öğün yemek yerseniz ve tatilde çok fazla yemek yemezseniz, sorun yaratabilir. İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Gör. Zeynep Güler Yenipınar, ramazan sonrası nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

1. Bayram sabahı sağlıklı kahvaltı yapın

Ramazan ayı boyunca öğün sayısı azaldıkça özellikle bayram kahvaltıları ziyafete dönüşüyor. Bayram sabahınızı börek, kek, muffin gibi karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne dönüştürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan klasik bir Türk kahvaltısı yapmanız metabolizmanızın canlanmasına yardımcı olacaktır. uzun süre yavaş. Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramı yapılacağı için kahvaltıda şeker, bal vb. Tatlı yiyecekler tüketmemek, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih etmek faydalı olacaktır.

2. Öğün ortasında sağlıksız atıştırmalıklardan kaçının

Ramazan ayı boyunca azalan öğün sayısını, bayram ve sonrasında günlük beslenme programına orta öğünleri ekleyerek artırmak, yavaşlayan metabolizma hızını artıracaktır. Orta öğünlere dikkat edilmeli; Yağsız süt, fındık, badem veya meyve/kurutulmuş meyve gibi yağlı tohumlar yenerek metabolizma hızlandırılmalıdır. Ara öğünlerde sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Bu tür atıştırmalıklar vücudu zorlayabilir ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

3. Tatlılara hakim olun

Ramazan Bayramı’nda yapılan hatalardan biri de hamur işleri, şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlemeleri çok fazla tüketmek. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizin hızlı ve ani yükselişlerine ve ardından hızla düşmesine neden olarak kan şekerinde dengesizliklere yol açar ve diyabet kalp krizi gibi kronik hastalıklara davetiye çıkarır. Ayrıca vücuda alınan fazla şeker yağ olarak depolanacak ve bu da gözle görülür bir kilo alımına neden olacaktır. Bu nedenle tatlı tercihi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar için kullanılmalıdır.

4. Lifli gıdaların tüketimini artırın

Ziyafet sırasında kızarmış veya ağır yemekler yerine ızgara, buğulama ve haşlama yemekler tercih edilmelidir. Tam tahıllı veya çavdar ekmeğini tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Ramazan ayında bozulan bağırsak sisteminizi sağlamak için bayramda lifli (posalı) besinlere ağırlık verin. Lif (posa) tüketiminizi artırmak için; Baklagiller, sebze ve meyveler, kepeği ayrılmamış tahılları tüketebilirsiniz. Pirinç pilavı yerine yemeklerinizin yanında hazırlayacaksanız bulgur pilavı ya da esmer pirinçten yapılan pilavı tercih edebilirsiniz. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.

5. Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin

Tatilde alınan güç ile tüketilen gücün istikrarını sağlamak için en azından yürüyüş ve spor faaliyetleri için fırsat yaratılmalıdır. Fiziksel aktivite yapmak, yavaşlayan metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır. Fiziksel aktivitenin kan şekerini ve kolesterolü düşürmeye, kilo vermeye ve bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

6. Çay ve kahvenin ölçüsüne dikkat edin

Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketilmesi vücutta idrar söktürücü etki yaparak sıvı elektrolitlerin kaybına neden olur. Bu nedenle günde 2-3 bardak çay ve kahve tüketimini aşmamak ve kaybı önlemek için günde en az 2,5 litre su tüketmek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu